Va primi 5000 de euro de la stat după ce a fost bătută de soț timp de 10 ani; Vezi prin ce calvar a trecut o femeie

Adăugat pe: 20 martie 2017, 15:50
590.jpg

Bătută de soț mai bine de zece ani, timp în care poliția și instanțele de judecată nu au întreprins nimic pentru a o proteja, o femeia din Republica Moldova va primi până la cinci mii de euro despăgubiri de la stat. Lipsită de putere în țară, femeia s-a plâns Comitetului ONU care i-a și făcut dreptate.

 

O femeia de 58 de ani a depus o plîngere la Comitetul ONU pe motiv că, timp de 10 ani, a fost agresată de soț, iar poliția și instanțele de judecată nu au întreprins nimic pentru a o proteja.Mai mult de atât, oamenii legi o amenințau că va suporta consecințe și mai grave dacă va depune plângere pe autorități, iar procurorul aduna probe prin care agresorul era prezentat ca fiind nevinovat.

 

„În cazul doamnei a constatat existenţa descriminării ca urmare a nesoluţionării a cazurilor de violenţă în familie. Comitetul a subliniat mai multe probleme ce ţine de soluţionarea sistemului justiţiei, modul în care se examinează plângerile depuse de către victimele violenţe în familie şi, totodată, a dat apreciere şi calităţii cadrului normativ existent în ceea ce priveşte combaterea violenţei în familie, a declarat directorul Asociația Promo-LEX, Pavel Postica.

 

Comitetul ONU a pronunțat o decizie prin care obligă statul nostru să îi plătească femeii despăgubiri și să remedieze situația. Având în vedere că acest comitet nu dispune de pârgii pentru a obliga statul să achite o sumă anumită, a propus remedierea problemei și a lăsat la discreția autorităților suma ce va fi plătită. Potrivit avocaților Promo Lex, prejudiciile pe asemenea cazuri variază de la 2500 până la cinci mii de euro, pe care autoritățile competente trebuie să le achite pentru acest caz.

 

„Acest caz prezintă foarte bine toate carenţele care există la noi în sistem în domeniul investigării unui caz de violenţă în familie. Este un caz tipic unde sunt implicaţi patru actori. Toţi patru actori nu şi-au pregătit temele pentru acasă. În acest caz este vorba despre poliţie, asistenţă socială, procuratură şi, evident, instanţa de judecată”, spune avocatul Asociației Promo LEX Vadim Vieru.

 

Comitetul a recomandat modificarea legislației, astfel încât să nu dispună de norme care să fie discriminatorii față de victimele violenței în familie. De asemenea, mai multe state recomandă Republicii Moldova să-și îmbunătățească sectorul justiției pentru a contribui la o mai bună respectare a drepturilor omului, să depună eforturi pentru combaterea violenței în familie și să promoveze mai intens politicile egalității de gen și cele anti-discriminare.

Autor: D
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google