Soluție nouă pentru depozitarea deșeurilor din capitală: Vezi ce propune Dorin Chirtoacă

Adăugat pe: 20 martie 2017, 14:08
584.jpg

Primăria Chișinău este gata să plătească anual câte 10 milioane de lei pentru chiria unui nou teren pentru depozitarea deșeurilor din capitală. Locul ales se află la Țânțăreni, groapa de lângă Bubuieci fiind doar o soluție temporară.

 

După ce, în ultimele zile, resturile menajere din capitală nu a fost evacuate din cauza  blocării autospecialelor de către locutorii din Bubuieci, primăria susține că a găsit o soluție: transportarea deșeurilor la gunoiștea de la periferia satului Ţânţăreni. Edilul-șef al capitalei a declarat că locul ales este unicul din zona de centru care respectă standardele de mediu. Problema este însă că autorităţile locale se împotrivesc.

 

Noi căutăm şi în altă parte. Şi nu doar o soluţie, ci chiar câteva de alternativă. Lucrul acesta este în atenţia noastră din 2010-2011. Chiar dacă oamenii de la Bubuieci nu ar fi ieşit în stradă, capacitatea acelei gunoişti s-ar fi epuizat într-o lună-două şi am fi fost în aceeaşi situaţie”, a declarat edilul capitalei Dorin Chirtoacă.

 

Locuitorii satului Bubuieci au renunțat pentru o perioadă la proteste. După trei zile în care gunoiul a fost depozitat în tomberoane, angajaţii de la Regia Autosalubritate au muncit non stop sâmbătă şi duminică, ca să evacueze toate deşeurile adunate.

 

 „Am lucrat câte 16 ore. La momentul de faţă practic este transportat tot gunoiul, în afară de cîteva case cooperative, care nu au dorit să lucreze duminică”, spune directorul „Autosalubritate” Tudor Maniv.

 

Locurile de alternativă de stocare a deşeurilor pot avea doar caracter de soluţii temporare. Conform Strategiei naţionale cu privire la deşeuri, adoptată de Guvern în 2013, municipiul Chişinău, împreună cu alte 5 raioane din zonă, trebuie să se folosească de poligonul de depozitare a deşeurilor de la Ţânţăreni, Anenii Noi. Depozitul de aici ocupă 25 de hectare şi conform unui proiect, susţinut financiar de Banca Europeană Pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, suprafaţa poligonului de prelucrare a deşeurilor ar trebui să fie mărită până la 50 de hectare.

 

 „Este singurul depozit din Republica Moldova conform normelor de mediu, unde se colectează substanţa toxică, numită legigat, şi tot ce se scurge din gunoişte, nu pătrunde în subsol”, a adăugat Chirtoacă.

Autor: Vadim Iuteș
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google