Un personaj anchetat penal după evenimentele din aprilie 2009, dar achitat recent de CSJ, ajunge deputat în Parlamentul R. Moldova

Adăugat pe: 17 iulie 2017, 13:53
605.jpg

Petru Corduneanu, actualul consilier municipal în Chișinău pe listele Partidului Socialiștilor din R.Moldova ar putea ajunge deputat în Parlamentul de la Chișinău. Acesta îi va lua locul deputatei Irina Mizdrenco, care a decedat zilele trecute, fiind răpusă de o boală incurabilă.

În trecut, Petru Corduneanu a fost protagonistul mai multor investigații jurnalistice, el fiind un personaj  cheie din organele Ministerului Afacerilor Interne din perioada guvernării comuniste. Corduneanu a fost anchetat penal și în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, însă recent, acesta a fost achitat. Punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiție.

În august 2014, Petru Corduneanu, ex-şeful Direcţiei Ordine Publică din cadrul MAI în perioada protestelor din aprilie 2009, a fost declarat nevinovat de către judecătorul Victor Boico, de la Judecătoria Buiucani, după ce Valentina Cuşnir, pe atunci deputată, l-a acuzat că ar fi maltratat-o. Dosarul a fost ulterior examinat și de către Curtea de Apel Chişinău.

Între timp, Petru Corduneanu s-a implicat în politică. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 acesta a candidat pe listele PSRM-ului condus de Igor Dodon, fiind pe locul 30, nereuşind, la acel moment, să acceadă în Parlament. Pentru că nu a reuşit să ajungă deputat, a candidat,în vara anului 2015 pe listele aceluiaşi partid, pentru funcţia de consilier municipal, de această dată, cu succes, pentru că a reuşit să acceadă în Consiliu. Alături de Corduneanu, în 2014, în dosarul intentat la cererea Valentinei Cuşnir, a fost achitat şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, învinuit de aceleaşi infracţiuni.

Ulterior, în luna decembrie 2016, CA Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Decizia a fost executorie, dar putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.  Radu Sâli, procurorul în Procuratura de circumscripție Chişinău,  Pavel Guţan, procurorul în Secţia reprezentarea învinuirii în Curtea Supremă de Justiţie, şi partea vătămată Valentina Cuşnir au mers și la CSJ, care însă, într-o hotărâre pronunțată integral pe 27 iunie 2017, au hotărât să mențină deciziile instanțelor inferioare, Corduneanu și Rusu fiind, astfel, „izbăviți” de 7 aprilie. 

Citește continuare pe Ziarul de Gardă.

Autor: D
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google