Întrebări PERTINENTE pentru reprezentantul OSCE care a catalogat drept „desprinsă de realitate” solicitarea Chișinăului de retragere a trupelor militare rusești: „Știți că CtEDO a stabilit clar că Rusia este stat agresiv în raport cu R. Moldova?”

Adăugat pe: 7 martie 2018, 15:31
fratini lavrov.jpg

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, a declarat că cererea Chişinăului de retragere a trupelor militare ruse din Transnistria „e desprinsă de realitate”.
Frattini a făcut această declarație recent, la un post de televiziune din Federația Rusă, după ce a ținut o prelegere la Academia Diplomatică de la Moscova și s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

„Aceste abordări sunt rupte de realitate. Nu e justificat în niciun fel să discutăm acum despre prezența militară rusă, până când nu vom soluționa pachetul de probleme, care include și alte momente importante. (...) Eu cred că Președinția OSCE deținută de Italia și-a trasat obiective mai importante în care să obținem rezultate concrete. (...) O să aduc câteva exemple: suntem foarte aproape să ajungem la un acord privind oferirea numerelor neutre pentru vehiculele transnistrene, ca mijloacele de transport să aibă acces în traficul rutier internațional”, a spus Frattini la „Rossya Today”.

Drept răspuns, președintele Asociației de Politică Externă (APE) de la Chișinău, Victor Chirilă, i-a trimis reprezentantului special al OSCE pentru Transnistria o scrisoare publică, în care îi adresează mai multe întrebări oficialului european vizavi situația din regiune.

Astfel, Franco Frattini este întrebat dacă știe că CtEDO a declarat Federația Rusă drept stat agresor în raport cu R. Moldova, că în timp ce separatiștii se plimbă liber pe malul drept al Nistrului, oficialii de la Chișinău sunt interziși în Transnistria, că în regiunea transnistreană sunt încălcate drepturile omului, că agenții economici din stânga Nistrului, înregistrați la Chișinău, efectuează comerț cu UE etc.

„Domnule Frattini, problema transnistreană este politizată nu de moldoveni, ci de Rusia, care a creat și susține prin toate mijloacele acest conflict ca pârghie asupra țării noastre. De aceea, Moldova are nevoie, mai mult ca niciodată, de mediatori imparțiali și echitabili”, îi transmite Chirilă lui Frattini.

Ministrul Justiției de la Chișinău, Alexandru Tănase, a apreciat scrisoarea lui Victor Chirilă adresată lui Franco Frattini: „Bine punctat. Somnul raţiunii produce monştri. Dacă în urmă cu două decenii comunitatea internaţională ar fi fost fermă şi ar fi răspuns în mod adecvat la agresiunea militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova, sunt sigur că agresiunea împotriva Georgiei şi Ucrainei nu s-ar fi întâmplat”.

Foto: ziarulnational.md

Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google