Premiera spectacolului ”Năpasta” va avea loc la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”

Adăugat pe:10 decembrie 2019, 08:57

Solicitat de agenție, regizorul Alexandru Grecu a menționat că este vorba de o nouă viziune asupra lui Caragiale și asupra acestei piese, care este, poate, cea mai grea și mai complicată dintre toate piesele scriitorului.

”Este o dramă scrisă de Caragiale, care în prima variantă se numea ”Anca”, iar pe urmă dramaturgul i-a schimbat denumirea în ”Năpasta”. Este un spectacol plin de viață, de emoții și sentimente puternice. Eu cred că publicul care va veni la acest spectacol va vedea o nouă Ancă, plină de pasiune și o Ancă ce ar fi o Medee a noastră națională, o Ancă, pentru care s-a săvârșit omorul, pe o Ancă pentru care dragostea și răzbunarea este mai presus de orice. Și răzbunarea pe care ea o poate duce la capăt o face prin acest sentiment de dragoste. Sper că spectacolul se va bucura de succes în țară și peste hotare”, a mai spus Alexandru Grecu.

Potrivit organizatorilor, în „Năpasta”, regizorul Alexandru Grecu structurează colizia motrice în jurul Ancăi în interpretarea Ludmilei Gheorghiţă: ea e femeia dorită de toţi, asaltată, asediată, ea propulsează acţiunea, dând dovadă de temperament şi expresivitate. Bioenergetica protagonistei rămâne incontestabilă în acest spectacol neordinar. Şi mai are spectacolul un punct forte: muzica purtând semnătura lui Anatol Ştefăneţ şi a prestigioasei formaţii Trigon. Ambianţa dramatică a evenimentelor impunea o coloană sonoră adecvată şi ea s-a găsit: starea sufletească a personajelor o redă toaca în diferite ritmuri, uneori scoţând esenţa, fiorul acţiunii, în altele anticipându-l cu subtilitate. Forţa de sugestie a componentului muzical e întregită pe alocuri de discrete bătăi de clopot, dar şi de urletele sinistre ale lupilor...

Scenografia spectacolului este de asemenea semnată de Alexandru Grecu. Costumele sunt realizate de Rodica Bargan și Lilia Căruță. În afară de Ludmila Gheorghiță în rolul Ancăi, din distribuție mai fac parte Ion Grosu (Dragomir), Gheorghe Gușan (Gheorghe) și Alexandru Crâlov (Ion).

Autor:Radio Noroc
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google