Adresare de la 450 de artiști către președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu

Adăugat pe:16 decembrie 2019, 13:03

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației naționale „Copyright”, compozitorul Liviu Știrbu, a declarat că pe parcursul mai multor ani, activitatea organizațiilor de gestiune colectivă a avut caracter haotic și departe de a apăra și proteja interesele artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni. Majoritatea organizațiilor colectau remunerația fără a efectua achitările corespunzătoare către titularii de drepturi. Potrivit lui, abia în ultimele cinci luni, după plecarea din funcție a fostei directoare AGEPI, Lilia Bolocan, în sfârșit s-a atestat o abordare sistemică, echitabilă și corectă față de artiștii, autorii și interpreții autohtoni, aceștia fiind ascultați și auziți de actuala conducere a AGEPI, care a demonstrat că artiștii autohtoni sunt o prioritate a instituției de profil.

„De altă parte, am aflat din presă despre intenția Guvernului de a numi în funcția de Director general AGEPI pe avocatul Marin Domente, despre care se vehiculează că ar putea fi o persoană compromisă, care prin acțiunile sale a prejudiciat interesele artiștilor autohtoni și imaginea Republicii Moldova la nivel internațional. Marin Domente este avocatul Asociației Naționale pentru Protecția Creației Intelectuale, organizație care nu ne reprezintă și care a colectat pe seama noastră remunerații de peste 4,5 milioane de lei, dar nu a achitat titularilor de drepturi remunerația care li se cuvine, prejudiciindu-i pe artiști și bugetul de stat. Pe acest fapt, a fost sesizată Procuratura. Ar trebui oare să ne așteptăm la reprezentarea acesteia de către Marin Domente, iarăși prejudiciind drepturile artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni?”, a declarat Liviu Știrbu.

Președintele „Copyright” a menționat că avocatul Marin Domente a fost implicat într-un dosar care a dus la prejudicierea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor cu renume mondial – Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss și Trussardi, reprezentând în instanță un agent economic de lângă Piața Centrală. În opinia artiștilor, prin aceasta a fost prejudiciată imaginea Republicii Moldova la nivel internațional. Totodată, „acest dosar a provocat scandal guvernamental și a fost apreciat ca o situație excepțională și ieșită din comun”.

„Nu mai vrem experimente pe seama artiștilor, autori și interpreți din Republica Moldova”, se spune în demersul artiștilor.

Autor:Radio Noroc
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google