Victimele Holocaustului au fost comemorate la Chișinău

Adăugat pe:27 ianuarie 2020, 12:14

Victimele holocaustului au fost comemorate astăzi, 27 ianuarie, la Chișinău. La acțiunea organizată la Memorialul „Victimelor fascismului” au participat reprezentanți ai conducerii țării, ambasadori, lideri ai comunității evreiești și ai comunității de romi, transmite IPN.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a spus că evenimentele de acum 75 de ani, „când sute de mii de oameni au fost uciși de alți oameni, au fost cruzimea secolului 20”. „Datoria noastră, a fiecărui cetățean în parte, este să păstrăm memoria și să acționăm împotriva oricăror forme a intoleranței, discriminării, rasismului, antisemitismului și xenofobiei”, a declarat Zinaida Greceanîi.

„Alături de întreaga comunitate internațională, venim să onorăm victimele holocaustului, memoria tuturor persoanelor care au fost exterminate în ghetouri și lagăre de concentrare de către un regim bazat pe ură interetnică”, a menționat consiliera Cristina Mahu, care a transmis mesajul premierului Ion Chicu.

Potrivit ministrului educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, „holocaustul a fost una dintre cele mai întunecate nopți ale omenirii”. „Milioane de oameni gazați și arși în crematorii, alături de alte milioane care au fost supuse atrocităților în lagărele de concentrare, în care viața se rezuma la muncă silnică, foamete, experimente medicale, tortură”, a spus ministrul.

Iulia Şeiman, directorul comunității evreiești din Republica Moldova, a declarat, citându-l pe Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului, că „să uiți, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele dintre cele mai mari păcate”.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului în care au fost uciși milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945. Nici până astăzi nu este cunoscut exact numărul evreilor și al romilor omorâți în holocaust. Cifra pronunțată cel mai des de către istorici este de peste șase milioane de oameni.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în 2016 Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului, prezidate de Elie Wiesel, iar ziua de 27 ianuarie a fost instituită ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

Autor:Radio Noroc
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google