Ministrul Culturii: Artistul trebuie să fie flămând

Adăugat pe:27 ianuarie 2020, 12:26

Angajații instituțiilor culturale se plâng că nu și-au ridicat salariile pentru luna decembrie și i-au cerut ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici să intervină. Angajatul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Victor Vdovicenco, a postat astăzi un mesaj pe Facebook, care a stârnit discuții aprinse.

Acesta a povestit că ministrul Corneliu Popovici a fost recent în vizită la teatrul de balet și „a rostit o frază genială: „artistul trebuie să fie flămând”.

Stimați prieteni, astăzi deja e data de 26 ianuarie, au trecut deja 21 de zile de când trebuiră să apară salariul mult asteptat. Pentru cei ce nu cunosc, voi deschide o paranteză, este vorba de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde salariul ordinar a unui artist e în jur de 3 500 de lei. Din nou voi deschide o paranteză – pentru a ajunge artist de cor sau în orchestra teatrului e nevoie să faci un „drum ” lung prin instituții de învățământ de profil , începând cu școli muzicale , colegiul de muzică ( cu preturi fantastice pentru un contract ) și Academia de muzică ( în jur de 30 de mii contractul pentru un an).

Mulți vor spune că mă revolt pe nedrept, pentru că prestez servicii muzicale la ceremonii … Însă stimați prieteni, dacă ar fi posibil să supraviețuiești cu salariul, cu siguranță m-aș limita doar la el. O deosebită plăcere am să salut ministrul Culturii, domnul Corneliu Popovici prin intermediul acestei postări, care a fost în vizită la teatrul nostru recent și se grabea atât de mult să părăsească sala, că nici nu a dorit să asculte toate părerile colegilor noștri, în schimb a zis o frază genială: „artistul trebuie să fie flămând”. Poate ar fi cazul să fie așa începând cu cei ce ne conduc, sunt sigur că dumneavoastră domnule ministru ați primit salariul la timp”, a scris Vdovicenco.

La postare a reacționat ministrul Corneliu Popovici, care a dat asigurări că artiștii își vor primi salariile până marți.

Totodată, Popovici a precizat că la întâlnirea cu actorii de la teatrul de balet a citat într-un alt context o frază cunoscută dintr-un film sovietic și a ținut să completeze „golul de cunoștințe ale unui lucrător din teatru”. 

 Ulterior, ministrul a scris un mesaj pe profilul său de Fcaebook în care a explicat de ce sunt plătite salariile artiștilor cu întârziere:

„În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului „Cu privire la organizarea și functionarea unor instituții publice teatrale și concertistice”, mijloacele financiare de la bugetul de stat se transferă în conturile instituțiilor deschise în cont unic Trezorerial. Respectiv, în contextul finalizării procedurii de reorganizare a instituțiilor teatral-concertistice, fiecare instituție era obligată să deschidă conturi privind deservirea instituției publice la autogestiune prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor.

Instituțiile care au prezentat conturile trezoreriale vor recepționa alocațiile de la bugetul de stat până marți, 28 ianuarie:
– Instituția publică „Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”;
– Instituția publică „Teatrul Național „Mihai Eminescu”;
– Instituția publică „Teatrul Republican „Luceafărul”;
– Instituția publică „Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”;
– Instituția publică „Sala cu Orgă”.

Instituțiile care încă nu s-au conformat prevederilor hotărârii Guvernului, vor fi convocate luni pentru a discuta cauzele și dificultățile întâmpinate”.

Recent, ministrul Popovici a fost criticat în spațiul public după ce a făcut o gafă la un eveniment public, unde a încurcat discursul pe care trebuia să-l rostească în fața tinerilor.

Sursa: deschide.md

Autor:Radio Noroc
Înregistrare

sau conectați-vă utilizând

Google